Programma : Scholenbouw - nieuwbouw van 8 kleuterklassen
Klant : DBFM Scholen van Morgen, AG RE COPiD
Grootte : 1550 m2 
Budget : 2.500.000 EUR
Locatie : Tollembeek 
Status : opgeleverd in 2016 
- 
ontwerpteam : BRUT (architectuur) / BO (architectuur) / LAND (omgeving)
Technieken & Stabiliteit : Studie 10
-
foto's Steven Neyrinck

20120928 axonometrie tollembeek.vwx

De locatie is omgeven door velden in het landelijke en glooiende landschap van Tollembeek. Basisschool ‘De Knipoog’ kreeg hier een uitbreiding met 8 kleuterklassen. We kozen de inplanting op het perceel strategisch om maximaal te kunnen profiteren van het natuurlijke niveauverschil. Met de  uitgegraven grond werd een groene talud vormgegeven die overvloeit in het landschap.

De natuurlijke glooiing van het perceel werd doorgetrokken in de open speelplaats. Een spel van bollen en lijnen op de speelplaats zorgen mee voor een inspirerende en didactische speelomgeving. De klassen werden gestapeld in 2 niveaus voor een compacte, energiezuinige en budget-vriendelijke constructie. Een luifel maakt de verbinding naar de bestaande schoolsite en kan worden gebruikt als overdekte speelplaats.

Aan de westzijde geven de klassen uit op een centrale binnenspeelruimte en aan de oostzijde kijken ze uit over het rustige, groene landschap. Zichtbare ruwbouwelementen in beton werden zorgvuldig gedetailleerd. Houten accenten verlenen de binnenruimtes een warme toets.

We brachten subtiele kleuraccenten aan door elke klas van een eigen kleurthema te voorzien. De kleuren komen terug in het vast meubilair en op de vloer onder de vorm van gekleurde stippen, ze vormen herkenningspunten voor de kleuters.

bo-architecture-de-knipoog-tollembeek-binnenspeelruimte-e